Comfortrooms: naar een cultuur van samenwerking en gastvrijheid; een jaar verder
achtergrond Vanaf 2001 is binnen Mediant aandacht voor drang en dwang binnen verschillende projecten en (wetenschappelijk)onderzoek. Het project 'comfortroom' beoogt een fysieke verandering te bewerkstelligen, evenals een cultuuromslag binnen de organisatie.
doel Het bereiken van een cultuuromslag bij het personeel in de bejegening van patiënten en de onderlinge samenwerking, die zouden moeten leiden tot reductie van dwangtoepassingen.
methode Binnen Mediant is het project gedragen door de werkvloer, door patiënten en door de directie. Door middel van centraal georganiseerde symposia is het draagvlak voor het project verbreed. Kernbegrippen binnen de aanpak zijn: gastvrijheid, geïnformeerd zijn over trauma's, verbetering van samenwerking tussen staf en patiënten en in de staf onderling. Comfortrooms passen in deze aanpak. Het zijn kamers voorzien van rustgevende elementen zoals comfortabel meubilair, muziek, aangename verlichting of knuffels. Na de start van de comfortrooms op een pilotafdeling is nadrukkelijk gebruikgemaakt van de inzet van ervaringsdeskundigen, hetgeen een duidelijke verandering in de samenwerking tussen verpleging en patiënten te zien gaf met een direct effect op de preventie van dwang toepassingen.
resultaat Geput wordt uit bevindingen van eerder verricht kwalitatief onderzoek zowel onder patiënten, verpleegkundigen als onder een expertpanel. De discussie wordt geopend door René de Veen, die ingaat op de kenmerken van de bij de comfortrooms behorende aanpak. Hans Poelert licht de praktische gevolgen voor de werkvloer toe aan de hand van de inmiddels opgedane ervaring. Fleur Vruwink beschrijft evaringen met en betekenis van dataterugkoppeling voor de verschillende afdelingen, die heeft bijgedragen aan de implementatie van de veranderingen op enkele afdelingen. Vooralsnog is het effect beperkt te noemen omdat de ervaringen te maken hebben met een afdeling.
conclusie Doel van de discussiegroep is om met elkaar te bespreken hoe een dergelijke cultuuromslag binnen een organisatie bereikt kan worden en welke andere aspecten dan scholing hier een bijdrage aan kunnen leveren.