Pilotstudie naar de effecten van neurofeedbacktraining bij jongeren met ad(h)d en ernstige gedragsproblemen
Bij veel jongeren opgenomen in de (forensische) kinder- & jeugdpsychiatrie is sprake van complexe problematiek. Deze jongeren hebben zelden een enkele stoornis, maar lijden vaak aan meerdere stoornissen, hetgeen de behandeling minstens zo complex maakt als de problematiek zelf (Angold e.a. 1999). Daarom moet worden geprobeerd de symptomen van ad(h)d zoveel mogelijk te verminderen zodat de behandeling van de comorbide stoornissen meer kans van slagen heeft. In deze presentatie worden de allereerste gegevens van een pilotstudie naar de haalbaarheid van neurofeedbacktraining bij jongeren met ad(h)d en ernstige gedragsproblemen gepresenteerd.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in twee klinieken voor jongeren met ernstige gedragsproblemen. Alleen mannelijke adolescenten in de leeftijd van 16 tot 23 jaar met een positieve screening voor ad(h)d-symptomen worden geïncludeerd. Exclusiecriteria voor het onderzoek zijn: een iq lager dan 80, een instabiel eeg-patroon, aan medische condities lijden of hebben geleden die aandachtstekort of hyperactiviteit veroorzaken. Op vier meetmomenten worden vragenlijsten bij de jongeren afgenomen om het beloop van de ad(h)d-symptomen onder invloed van de neurofeedbacktraining te kunnen volgen. Tijdens de eerste meting worden de symptomen van ad(h)d met behulp van een semigestructureerd interview vastgesteld. De volgehouden en verdeelde aandacht en de executieve functies worden met behulp van neuropsychologische tests onderzocht. De neurofeedbacktraining wordt gegeven in 40 sessies van elk 30 minuten; drie sessies per week welke regelmatig worden verdeeld over de week.
In deze presentatie zullen de kenmerken van de groep en afwijkingen van de normale populatie worden aangegeven en worden de eerste resultaten gepresenteerd ten aanzien van de haalbaarheid van de intensieve neurofeedbacktraining bij jongeren met ad(h)d en ernstige gedragsproblemen.