Veiligheidsmanagement, de airbag voor de dagelijkse praktijk
achtergrond Tijdens de basisopleiding psychiatrie heb ik in het kader van de opdracht beleidspsychiatrie het huidige veiligheidsplan van een groot algemeen psychiatrisch ziekenhuis in kaart gebracht en aanbevelingen gedaan voor het verbeteren van de veiligheid van medewerkers en patiënten.
doel Het doel van de opdracht is de afstand tussen werkvloer en beleidsmakers te overbruggen door huidige procedures inzichtelijk te maken en gezamenlijk te komen tot een verbetering van het bestaande veiligheidsplan.
methode Om te komen tot een overzicht van de huidige stand van zaken is het bestaande veiligheidsplan aan de hand van recente geweldsexcessen geanalyseerd. Daarnaast is om te komen tot verbeterpunten, gebruikgemaakt van de eindrapportage 'Hier werk je veilig, of hier werk je niet'. Dit rapport is opgesteld in het kader van het programma 'Sneller Beter, de veiligheid in de zorg' (Shell Nederland, november 2004).
resultaten Momenteel functioneert de organisatie over het algemeen reactief. Om een hogere kwaliteit van veiligheidsmanagement te bereiken zal de houding van de hele organisatie moeten veranderen van reactief naar generatief ten aanzien van veiligheid. Dit wil zeggen dat veiligheid een integraal onderdeel uitmaakt van de organisatie, zowel qua structuur, procedures, communicatie, training, techniek als financiële middelen.
conclusie Veiligheid dient een integraal onderdeel uit te maken van de organisatie om daarmee het aantal incidenten tot een minimum te beperken en de impact te minimaliseren. Veiligheidsmanagement vormt de airbag voor de dagelijkse praktijk. Vanuit het ministerie van vws wordt ernaar gestreefd dat in 2008 alle ziekenhuizen een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem (vms) hebben.