Blikrichting vergemakkelijkt de visuele aandacht; casusstudie bij patiënten met neglectsyndroom
achtergrond Een essentiële component van onze kennis is relevante informatie in de buitenwereld selecteren. Een speciaal selectieproces, het 'selectie-voor-actie'-proces, veronderstelt dat mensen dát object selecteren waarop ze zich gericht (intenties) hebben. Het doel van deze studie is te onderzoeken of het selectie-voor-actieproces het waarnemingssysteem van patiënten met neglect beïnvloedt. Hemispatiale neglect veroorzaakt een ernstig tekort in aandacht, die toe te schrijven is aan storingen (schade) in de inferieure pariëtale wandkwab (Heilman e.a. 1993). Bij deze patiënten ontbreekt het vermogen om stimuli in hun contralaterale gezichtsveld waar te nemen, hoewel hun primaire sensorische systeem intact is (Vuilleumier & Sagiv 2001; Vuilleumier 2002). De visuele aandacht van patiënten met neglect wordt uitsluitend gefaciliteerd door het observeren van iemands blikrichting naar het defecte gezichtsveld (Vuilleumier e.a. 2004). Met andere woorden, de waarneming van een object binnen het defecte gezichtsveld wordt bevorderd door het aanbieden van een starende blik naar dat defecte gezichtveld.
doel De hypothese van onze studie luidt als volgt: de waarneming van het door de starende blik geleide object in het defecte gezichtsveld wordt bevorderd als de patiënt met neglect de functie van dat object moet imiteren. Echter, wanneer zij het object moeten benoemen, dan wordt de waarneming, in tegenstelling tot imitatie, niet bevorderd.
methode Wij nemen Vuilleumiers paradigma over. Hier meten wij de reactietijden en de correcte reacties van de patiënten met neglect.
resultaten en conclusie Deze studie bewijst dat niet alleen de exogene waarneming (bottom-up), maar ook de endogene intentie (top-down), een sterk positief effect heeft op de aandacht en de waarneming van de patiënten met neglect. Tevens bevestigt deze studie het selectievoor- actieproces.