De Wet Bopz en wilsbekwaamheid: een update
achtergrond De Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (Wet Bopz) heeft een lange ontstaansgeschiedenis en ook tegenwoordig is deze wet nog steeds in ontwikkeling. De laatste tijd is het tempo van de aanpassingen in de Wet Bopz bijna niet te volgen. In 2006 werden de Observatiemachtiging en de Voorwaardelijke Machtiging van kracht en binnenkort treedt de Zelfbindingsmachtiging in werking. Recentelijk zijn er daarnaast nog wetswijzigingen geweest aangaande het gevaarscriterium. De derde evaluatiecommissie Wet Bopz heeft dit jaar haar rapport uitgebracht en binnenkort worden enkele aanpassingen van de wet verwacht op het gebied van dwangbehandeling en de voorwaardelijke machtiging. De wetswijzigingen reflecteren een tendens waarin het wenselijk wordt geacht om in een eerder stadium patiënten tegen hun wil in op te nemen dan wel te behandelen. Zo werd het criterium 'ernstig gevaar' bij dwangbehandeling vervangen door het criterium 'gevaar'. Deze tendens is ook voelbaar in de discussies over de transformatie van de Wet Bopz van opnamewet naar behandelwet. In deze discussies wordt geopperd dat naast het gevaarscriterium, ook het wilsbekwaamheidscriterium kan worden gebruikt om te toetsen of patiënten al dan niet tegen hun wil kunnen worden opgenomen of behandeld (Van Veldhuizen 2006).
doel Het doel van deze sessie is om inzicht te verkrijgen in de laatste ontwikkelingen in de Bopz en de betekenis hiervan voor de praktijk. Tevens wordt beoogd inzicht te geven in het begrip wilsbekwaamheid in de huidige praktijk en de betekenis hiervan voor het gebruik in een mogelijk toekomstige behandelwet.
methode Twee presentaties zullen bovenstaande aspecten belichten. Hierbij wordt zowel de theorie als ter zake doende casuïstiek behandeld.
conclusie Alleen door combinatie van theoretische kennis én de betekenis hiervan voor de praktijk kan een Bopz in ontwikkeling leiden tot verbeterde zorg voor patiënten met psychiatrische stoornissen.