Werken met familieleden en relaties van cliënten
leerdoel Uitwisseling van praktijkervaring.
Effectief samenwerken met familieleden van cliënten is één van de sterkste manieren om aan preventie te doen in de (geestelijke) gezondheidszorg. Deze samenwerking draagt bij aan de sociale steun die zo nodig is om herstel te bevorderen.
In ggz Nijmegen werken verschillende geledingen samen om een werkzaam 'familieledenbeleid' in te voeren. Het vormt één van de uitwerkingen van een zorgvisie die beoogt zo dicht mogelijk bij het territorium van de cliënt te werken. Dat helpt te voorkomen dat cliënten uit hun relationele en functionele netwerken vallen. De sociaalmaatschappelijke schade kan op deze wijze beperkt worden. Er zijn ook aanwijzingen dat de therapietrouw verbetert door samen te werken met de familie.
Wat kom je bij het opzetten van samenwerking met de familie tegen? Hoe kan dat worden opgelost? Wat zijn de valkuilen? Wat zijn 'best practices'? Hoe bereik je familieleden als zij afstand houden of op afstand worden gehouden? In deze workshop worden een aantal take home messages geformuleerd en besproken. Tevens wordt gepolst in hoeverre er behoefte bestaat om in dit onderwerp geïnteresseerde psychiaters bijeen te brengen.