'Liever Bewegen Dan Moe', een preventief programma voor licht-depressieve allochtone vrouwen
leerdoel Inzicht in het belang van bewegen en gezonde leefstijl voor het verminderen van de depressieve klachten en de bewegingsinterventiemogelijkheden voor allochtone vrouwen.
achtergrond Allochtone vrouwen worden vaak slecht bereikt met bestaande depressiepreventie- interventies, die gebaseerd zijn op cognitief-gedragstherapeutische methodes. Mensen met depressieve klachten zijn vaak minder actief, hetgeen bijdraagt aan verslechtering van depressieve en lichamelijke klachten. Uit onderzoek blijkt dat meer bewegen leidt tot vermindering van depressieve klachten.
doel Vermindering van depressieve klachten. Allochtone vrouwen leren dat bewegen leuk is en geestelijke en lichamelijke energie geeft.
werkwijze 'Liever Bewegen dan Moe' bestaat uit sportief bewegen en gezondheidsvoorlichting. Deze voorlichting gaat in op thema's die voor depressiepreventie relevant zijn. Vrouwen worden aangezet tot een structureel meer gezonde leefstijl, in het bijzonder gericht op het in beweging komen (letterlijk en figuurlijk). Ook worden mogelijke sportieve vervolgactiviteiten na afloop van dit programma besproken/bezocht. De interventie bestaat uit zeven wekelijkse groepsbijeenkomsten met de volgende onderdelen: een warming-up, een uur intensief bewegen (in het park of in een sportzaal) en psycho-educatie. De onderdelen zijn themagericht, bijvoorbeeld bij het thema 'stemming' leren vrouwen voelen, wat bewegen doet met de stemming en krijgen zij uitleg hierover. Het inzicht in de integratie tussen lichaam en geest wordt zo bij de deelneemsters gestimuleerd. De interventie en de aanpak zijn laagdrempelig, zowel geografisch (dicht in de buurt) als qua motivatie, conditie, probleembesef, taalvaardigheid en opleidingsniveau.
resultaat Er zijn zo'n 50 cursussen uitgevoerd met gemiddeld 12 vrouwen, in Rotterdam en in Den Haag. De meerderheid van de respondenten is tevreden met de inhoud en de manier waarop deze interventie gegeven wordt. Uit prepostmetingen bij de Rotterdamse groepen blijkt dat depressieve klachten (gemeten met de Mental Health Inventory; mhi), slaapproblemen en lichamelijke klachten afnemen. Er werd geen effect gevonden op vermoeidheid.
conclusie Een laagdrempelig bewegingsaanbod is van belang, omdat hiermee allochtone vrouwen letterlijk in beweging komen en hun gezondheid en depressieve klachten verbeteren.