Interpersoonlijke psychotherapie in groepsbehandeling voor ouders van kinderen met psychiatrische problematiek
leerdoel (1) De deelnemers hebben kennis van het vóórkomen van depressieve klachten bij ouders van kinderen met een psychiatrische aandoening en van effecten van deze klachten op de kinderen. (2) De deelnemers zijn geïnformeerd over de mogelijkheden en de beperkingen van een groepsgerichte behandeling gebaseerd op interpersoonlijke psychotherapie (ipt).
achtergrond Ouders van kinderen met een psychiatrische aandoening hebben vaak klachten van overbelasting en depressie. De aanwezigheid van deze klachten is van invloed op de behandeling en de prognose van de aandoening van hun kind. ipt is een evidence-based behandeling voor depressie die kan worden toegepast in groepsverband. Daarom lijkt groeps-ipt een geschikte interventievorm voor ouders met depressieve klachten.
methode De theoretische uitgangspunten van de behandeling van depressieve klachten bij ouders van kinderen met een psychiatrische aandoening worden besproken. Een demonstratie aan de hand van casuïstiek verduidelijkt de werkwijze van de ipt-oudergroep. Bovendien worden de resultaten gepresenteerd van een pilotonderzoek. Er is ruimte voor het uitwisselen van relevante klinische ervaringen en kennis.
resultaten In de praktijk blijkt er een duidelijke vraag naar deze behandeling zowel bij de ouders als bij de behandelaars van kinderen. De behandeling blijkt gemakkelijk toegankelijk, ouders tonen zich gemotiveerd en tevreden. De eerste resultaten tonen een significante reductie van depressieve symptomen bij de ouders.
conclusie De voorlopige resultaten wijzen erop dat deze behandelvorm duidelijk in een behoefte voorziet. De behandeling leidt niet alleen tot symptoomreductie bij de ouders, maar heeft ook de potentie om via een interventie op ouderniveau bij te dragen aan de behandeling van kinderen met een psychiatrische aandoening.