Effecten eerste-psychosezorg in Eindhoven: preventie door presentie
leerdoel Informatie- en kennisoverdracht betreffende eerste-psychosezorg en de effecten op handhaven, herstellen en ondersteunen van psychosociaal functioneren.
In deze parallelsessie worden de tweede- en derdejaarseffecten van eerste-psychosezorg in de ggz-regio Eindhoven gepresenteerd. De resultaten worden in een internationaal perspectief geplaatst.
In Eindhoven is in 2004 gestart met Assertive Community Treatment voor cliënten met een eerste psychose. Doel van de behandeling is om cliënten te helpen bij hun herstelproces nadat ze voor het eerst in hun leven een psychotische episode hebben doorgemaakt. Niet alleen om hen zo snel mogelijk steun te bieden bij het greep krijgen op kwellende symptomen, maar ook bij het oppakken van sociale rollen. Uitgangspunt hierbij is, dat een korte duur van de onbehandelde psychose (dup) en intensieve zorg gericht op de hulpvraag van de doelgroep gedurende de kritieke periode van 3 tot 5 jaar na het ontstaan van positieve symptomen, bepalend zijn voor een gunstiger beloop van de ziekte. Preventie door presentie, door 'er bij te zijn', zo snel en zo effectief mogelijk
Het behandelprogramma wordt jaarlijks geëvalueerd en getoetst aan de Engelse Early Intervention Service(eis)-taakstellingen en wordt wetenschappelijk onderzocht op effecten in een quasiexperimenteel opgezet promotieonderzoek.
De drie invalshoeken bij deze sessie zijn: (1) resultaten van 3 jaar programma-evaluatie; (2) resultaten van 2 jaar effectonderzoek; (3) de resultaten in een internationaal perspectief.