De rol van de psychiater in een team voor (functie) Assertive Community Treatment
leerdoel Aan de hand van voorbeelden uit de eigen praktijk zullen de deelnemers kennis nemen van de uitdagingen en valkuilen bij de invulling van de psychiaterpositie in een (functie-) Assertive Community Treatment((f)act)-team. Deelnemers krijgen overzicht van de krachtenvelden die meespelen in het complexe werk en praktische tips hoe hier mee om te gaan.
In de afgelopen jaren zijn in verschillende delen van Nederland tientallen (functie)act-teams opgericht. act richt zich op de behandeling van mensen met ernstige psychiatrische stoornissen, vaak in combinatie met middelenmisbruik, die veelal zorgmijdend zijn.
act wordt gekenmerkt door een intensieve teambenadering, waarbij veel contacten plaatsvinden in de gemeenschap. In het team zijn meerdere disciplines vertegenwoordigd, zoals maatschappelijk werk, trajectbegeleiding, verpleegkundigen en ervaringswerkers, zodat geïntegreerde zorg geboden kan worden.
Het doel van act is om symptomen te behandelen en te streven naar herstel op de verschillende levensgebieden, zoals wonen, werken en relaties.
Naast de teamleider vervult de psychiater in het act-team een complexe rol. Door zijn biopsychosociale blik is hij of zij bij uitstek geschikt om de verschillende visies die aanwezig zijn in zo'n team te vormen tot één behandellijn. Enerzijds is coaching voor andere teamleden in de omgang met moeilijke patiënten belangrijk en gaan zich overdrachtsfenomenen voordoen zoals het aannemen van een vaderrol binnen het team. Anderzijds vormt de psychiater vaak het aanspreekpunt voor samenwerkende afdelingen binnen de organisatie en voor instellingen buiten de eigen organisatie, zoals klinieken, maar ook politie en ggd.
De omgeving doet een sterk beroep op de act-psychiater om verantwoording af te leggen over zijn/haar daden. Waarom moet de patiënt worden opgenomen of waarom juist niet? Wat kunt u uitleggen binnen het kader van uw beroepsgeheim? De belangen van personen en instellingen om de patiënt heen zijn niet altijd dezelfde als die van de patiënt. Hoe houdt u het belang van de patiënt in het oog?
Tijdens de workshop zal gediscussieerd worden over deze vragen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van de workshopleiders en voorbeelden van uzelf. Het doel is om een overzicht te krijgen van de verschillende krachtenvelden, zodat u uw aandacht kunt blijven richten op uitdagingen in het herstel van de patiënt.