Begeleide intervisie van huisartsgroepen volgens Balintmethode
leerdoel Psychiaters leren hoe huisartsen in groepen begeleid kunnen worden volgens de Balintmethode. Zij leren aandacht te schenken aan vooral de communicatie tussen huisartsen en patiënten. Huisartsen zijn beter in staat professioneel te handelen. Dit verhoogt het werkplezier en werkt preventief bij burnout.
achtergrond De Balintmethode wordt door huisartsen veel gebruikt als methode voor intervisie. Nu psychiaters in toenemende mate actief zijn als consulent in de eerste lijn is het van belang deze methode te kennen.
doel Het doel van de workshop is het vergroten van kennis over de basisprincipes van de Balintmethode met specifieke aandacht voor de rol van de psychiater als begeleider/consulent.
methode De Balintmethode is een vorm van begeleide groepsintervisie waarin op een systematische wijze wordt gereflecteerd op persoonlijke praktijkervaringen met de patiënt. Deze methode richt zich op de communicatie tussen arts en patiënt, op vergroten van inzicht in eigen mogelijkheden en beperkingen, verbeteren van de omgang met emotionele reacties die patiënten oproepen, herkennen van overdrachtsfenomenen en bewust worden van tegenoverdrachtsaspecten. Het voordeel van een psychiater als begeleider van een Balintgroep is dat deze de somatische geneeskunde kent en zich vandaar uit in kan leven in de aard van de interacties die tussen artsen en patiënten ontstaan. Dit wordt aan de hand van een casus aan de deelnemers gedemonstreerd.
conclusie Met behulp van de Balintmethode kunnen disfunctionele communicatiepatronen worden verbeterd. Dit kan leiden tot betere patiëntenzorg, maar ook tot meer werkplezier en het voorkómen van burnout bij de deelnemende huisartsen.