Enkele hedendaagse concepten over de relatie tussen geest en brein
leerdoel Kennis hebben van de basisterminologie van de philosophy of mind en van de voornaamste filosofische stromingen hierbinnen; vanuit psychiatrisch perspectief de sterktes en zwaktes van de verschillende theorieën kunnen benoemen.
Zonder overdrijven kan worden gesteld dat de psychiater in zijn dagelijkse praktijk misschien wel het meest van alle beroepen te maken krijgt met de relatie tussen geest en brein. Het voortdurend moeten wisselen tussen het eerste- en het derdepersoonsperspectief, dit wil zeggen het zich richten op de subjectieve ervaringen van de patiënt, maar deze klachten ook onderzoeken en terugbrengen tot objectieve (hersen)functies, behoren tot de kern van de psychiatrische praktijk. Vaak gebeurt deze switch onbewust. In deze cursus nemen we de tijd om hierbij stil te staan.
Aan de hand van psychiatrische casuïstiek worden de gangbare filosofische theorieën over de mind-brainrelatie voor u ingeleid: dualisme in zijn verschillende vormen, type- en taakidentiteit, functionalisme, eliminatief materialisme, enz.