De psychiater, leiderschap en het (multidisciplinaire) team: groepsdynamische overwegingen
leerdoel Het verwerven van inzicht in groepsdynamische processen in het multidisciplinaire team en het leren interveniëren, na analyse van deze processen, om een effectiever en doelmatiger behandelbeleid te bereiken.
In de eerste profielschets Psychiater (1996) werd uitgebreid stilgestaan bij de rol van de psychiater als de playing captain. In de profielschets van 2005 wordt de rol van de psychiater, samenwerkend met andere beroepsgroepen, besproken. Deze rol vloeit voor een belangrijk deel voort uit de verantwoordelijkheid die de arts-patiëntrelatie met zich meebrengt. De psychiater heeft veel zeggenschap gekregen bij de implementatie van multidisciplinaire richtlijnen en de zorgprogrammering. De psychiater wordt echter veel meer gezien als een belangrijke 'speler'.
Als belangrijke speler heeft de psychiater toch vaak een leidinggevende positie: formeel of informeel. Dat doet zij/hij in een team, dat bestaat uit professionals van verschillende achtergronden en met verschillend opleidingsniveau. De vraag ontstaat dan: 'hoe geef je als captain aan een dergelijke groep leiding'.
In deze cursus zullen Herman Groen, psychiater en supervisor voor de Nederlandse Vereniging voor Groepsdynamica en Groepspsychotherapie, en Gonnie Kugel, groepstherapeut, dit inzicht overbrengen met behulp van een theoretisch kader en een aantal praktische oefeningen. Het zal gaan over de verschillende rollen en verhoudingen die het gevolg zijn van persoonlijke relaties, beroepsverhoudingen en teamrollen. Meer inzicht in de dynamiek van het (multidisciplinaire) team en de vaardigheid om daar sturing aan te geven, verbetert de rol van de psychiater als formeel of informeel leidinggevende. Onnodige conflicten en gebrekkige samenwerking kunnen worden voorkomen. De prestaties van het team zullen aanmerkelijk kunnen verbeteren en daarmee de kwaliteit en de effectiviteit van de geboden behandeling.