Separeren weren door highcarepsychiatrie in kader van (promotie)onderzoek naar dwang en drang
achtergrond In het kader van Dwang & Drang is door ggz Westelijk Noord Brabant binnen het promotieonderzoeksproject 'Een ernstig zieke laat je niet alleen' een interventie in ontwikkeling genomen, getiteld 'highcarepsychiatrie'.
doel Het ontwikkelen van highcare in de psychiatrie is vergelijkbaar met intensive care in de algemene ziekenhuizen. Gericht op voortdurend contact tussen cliënt(systeem) en hulpverlener. De hulpverlener stelt zich proactief op in een klimaat van samenwerken en onderhandelen gericht op empowerment van de patiënt. De interventies kunnen onorthodox zijn.
methode Op basis van literatuuronderzoek, attitudeverandering bij de hulpverleners en praktijkervaring komen tot een nieuwe intensieve zorgvorm bij voorheen in de behandelrelatie vastgelopen en veelvuldig gesepareerde patiënten, waarbij herstelgerichte rehabilitatie de plaats moet innemen van op beheersing gerichte zorg. De behandeling richt zich op problemen in het hier en nu, waarbij de focus gericht is op het mentaliseren.
resultaten Highcarepsychiatrie vereist van hulpverleners een omslag in denken en handelen, van een beheers- naar een onderhandelcultuur waarin samenwerking met de cliënt en zijn systeem voorop staat. De eerste resultaten van de onderzoeksopzet wijzen op een positieve uitkomst voor de patiënten gemeten aan het uitblijven van separaties in de onderzoeksgroep, door een wezenlijke attitudeverandering bij de hulpverleners.
conclusie De attitudeverandering van hulpverleners lijkt op basis van metingen de belangrijkste parameter te zijn voor de implementatie van highcarepsychiatrie.