Psychiatrische gezinsbehandeling bij autisme (pga): tertiaire preventie
achtergrond Het hebben van een autismespectrumstoornis (ass) bepaalt in hoge mate het leven van de patiënt en van zijn/haar omgeving. Gezinnen met één of meer gezinsleden met ass zijn zwaar belast. In de adolescentie kan dit leiden tot aanmelding voor een klinische opname. Echter, de wachtlijst voor opname is lang en de weerstand tegen opname is vaak groot.
doel Door de competentiegerichte psychiatrische gezinsbehandeling bij autisme (pga) in te zetten wordt de wachttijd actief overbrugd en wordt met alle gezinsleden gezocht naar verbetering van de gezinssituatie. Bij een geslaagde behandeling kunnen gedragsproblemen en/of emotionele problemen verminderd worden en de draagkracht van het gezin vergroot worden. Hierdoor kan in sommige situaties een opname voorkómen worden (preventie).
methode pga wordt protocollair uitgevoerd door medewerkers van de polikliniek van het dr Leo Kannerhuis. In samenwerking met Praktikon vond monitoring van de pga plaats. Het ouderlijk functioneren (vgfo), het persoonlijk welbevinden van de ouders (scl-90), de sterke en zwakke kanten van elk kind in het gezin (sdq) en het competentiegevoel (cbs-a) van elke jongere uit het gezin werden bij start en einde van de pga gemeten.
resultaten De complexiteit van de gezinsproblematiek bij ass werd duidelijk. Gemeten worden veranderingen in het ouderlijk functioneren en de perceptie van de (gedrags)problemen van elk kind. De resultaten onderstrepen de positieve ervaringen van de gezinsleden en de pga-behandelaars.
conclusie pga is een effectieve manier om de draagkracht van alle gezinsleden te vergroten. De competenties van de aangemelde patiënt zijn verbeterd. pga blijkt derhalve een belangrijke interventie in de voor- en nazorg, en ter voorkoming van klinische opname bij ass.