Preventie en vroegdiagnostiek van bijwerkingen bij antipsychoticagebruik
achtergrond Antipsychotica worden veelvuldig voorgeschreven in de psychiatrie. Niet alleen bij de behandeling van volwassenen, maar ook onder andere bij de behandeling van gedragsstoornissen bij kinderen en adolescenten, met een verstandelijke beperking en/of een stoornis uit het autismespectrum. Langdurige behandeling met zowel typische als atypische antipsychotica kan, door extrapiramidale, endocriene of metabole bijwerkingen bij sommige patiënten de gezondheid ook schaden. De Symforagroep is vanuit verschillende disciplines actief in het zoeken naar mogelijkheden voor preventie, vroegdiagnostiek, vroegtijdige behandeling en gezondheidsbevordering bij patiënten die antipsychotica (gaan) gebruiken.
doel Inzicht geven in de mogelijkheden voor preventie, vroegdiagnostiek, vroegtijdige behandeling en gezondheidsbevordering bij patiënten die antipsychotica (gaan) gebruiken.
methode De verschillende sprekers houden voordrachten over hun onderzoek en praktijkervaringen binnen bovengenoemde gebieden.
resultaten In de presentaties wordt eerst een overzicht gegeven van de prolactinespiegelstijging op korte en lange termijn bij gebruik van verschillende antipsychotica. Vervolgens komen de farmacotherapeutische hulpmiddelen aan bod die van belang kunnen zijn in de preventie van bijwerkingen. De vroegtijdige herkenning en behandeling van door middelen geïnduceerde bijwerkingen worden aanschouwelijk aan de orde gesteld. Ervaringen bij de implementatie van een gezondheidsbevordend behandelprogramma in een grote ggz-instelling worden besproken. Tevens worden de diagnostische overwegingen en de aspecten van gezondheidswinst en verlies bij het voorschrijven van psychofarmaca aan jonge mensen met een stoornis uit het autismespectrum behandeld.
conclusie Er zijn toenemend mogelijkheden om preventief maatregelen te nemen ter voorkoming van schade door bijwerkingen van een behandeling met antipsychotica.