De serummarkers S100B en brain-derived neurotrophic factor (bdnf) bij deelnemers aan het group-project
De laatste jaren is er een oplevende belangstelling voor onderzoek naar perifeer te meten stoffen die als markers voor neuropsychiatrische aandoeningen kunnen dienen: proteomic biomarkers. Twee van zulke stoffen zijn S100B en brain-derived neurotrophic factor (bdnf). S100B is een eiwit dat voornamelijk geproduceerd wordt door astrocyten. Het is in lage concentraties betrokken bij de groei en differentiatie van dendritische uitlopers via nog niet goed begrepen processen. bdnf is een stof die onder meer betrokken is bij de groei- en instandhouding van de dendritische boom.
De afgelopen jaren is een aantal publicaties verschenen waarin een verhoogde serumwaarde S100B en een verlaagde serumwaarde bdnf bij patiënten met schizofrenie wordt beschreven. Een beperking van de tot nog toe uitgevoerde onderzoeken is de beperkte grootte van de patiëntengroepen. Eveneens ontbreekt gecombineerd onderzoek naar S100B en bdnf gelijktijdig, onderzoek waarin de patiënten gedurende langere tijd gevolgd worden en onderzoek bij asymptomatische individuen met een verhoogd risico, zoals broers en zussen van patiënten. Bovendien zijn gegevens bekend over de specificiteit van afwijkende waarden van S100B en bdnf bij schizofrenie versus andere niet-affectieve psychosen. Inzicht in deze factoren is nodig om de waarde van S100B en bdnf als prognostische marker voor toekomstige psychotische ontwikkeling c.q. voor een specifiek beloop te beoordelen.
Afwijkingen in serumwaarden S100B/bdnf zijn niet specifiek en sensitief genoeg als screeningsmarker in de algemene populatie, maar wellicht wel voor een populatie met een verhoogd risico, zoals broers en zussen van patiënten.
Het group-project biedt een uitgelezen kans om een groot cohort te onderzoeken. In deze presentatie worden de eerste data gepresenteerd met betrekking tot S100B en bdnf bij patiënten met en zonder schizofrenie, het voorkomen van afwijkende concentraties S100B en bdnf bij broers en zussen en de relatie met psychiatrische stoornissen bij broers en zussen.