Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (nesda); waar staan we nu?
Het hoofddoel van het nesda-project is het bestuderen van het langetermijnbeloop van angst en depressie teneinde bij te dragen aan het verbeteren van de gezondheidszorg en de preventie van chroniciteit. Er zijn vier specifieke onderzoeksdoelen: (1) Beschrijven van het langetermijnbeloop en de gevolgen van angst en depressiestoornissen. (2) Bepalen van belangrijke demografische, psychosociale, klinische, biologische en genetische determinanten van het langetermijnbeloop. (3) Bestuderen van de rol van stressregulerende hersensystemen op het langetermijnbeloop. (4) Beschrijven van het zorggebruik, de barrières en voorkeuren van patiënten en de invloed hiervan op het langetermijnbeloop.
De opzet van de beloopstudie is het volgen van 2981 personen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar gedurende 8 jaar. nesda is opgezet om degenen met depressie (minor en major depressie of dysthymie) en angststoornissen (sociale fobie, paniekstoornis en/of agorafobie, gegeneraliseerde angststoornis) te vertegenwoordigen in verschillende echelons (bevolking, eerste lijn, tweede lijn), en in verschillende fasen van de ontwikkeling van de stoornis (eerste en opnieuw optredende episodes). De metingen vinden plaats gedurende een klinisch bezoek dat wordt uitgevoerd bij aanvang en na 2, 4 en 8 jaar.
Na 1 jaar vindt een meting middels een schriftelijke vragenlijst plaats. Gegevens worden verzameld t.a.v. psychiatrische stoornissen, fysieke gezondheid en functioneren, gebruik van de gezondheidszorg, persoonlijkheid en sociale karakteristieken. Tevens worden bloed- en speekselmonsters verzameld voor biologisch en genetisch onderzoek.
De dataverzameling begon in augustus 2004 en werd binnen de geplande periode in februari 2007 voltooid. Momenteel lopen de schriftelijke meting na 1 jaar en de 2de meting na twee jaar, met tot nog toe een responspercentage van 75.