Geestkracht-project 'Tracking Adolescents' Individual Lives' Survey' (trails) steeds spannender
trails is een langlopend grootschalig onderzoek waar middels tweejaarlijkse metingen 11-jarigen worden gevolgd tot hun 25ste levensjaar. Door deze opzet kan een grote hoeveelheid vragen beantwoord worden. Belangrijke kenmerken van trails zijn: tweejaarlijkse metingen; meerdere informanten: jongeren, hun ouders, leerkrachten en klasgenoten; breed georiënteerde gegevensverzameling: informatie over sociale, psychologische en biologische factoren; en de combinatie van een bevolkingscohort (n = 2230, gestart in 2001) en een klinisch cohort (gestart in 2004). Het project wordt uitgevoerd door de afdeling Psychiatrie van het umcg en de afdeling Kinder en Jeugdpsychiatrie van het Erasmus mc, maar naast deze hoofdonderzoekers participeren tal van andere (psychiatrie) groepen.
De hoofddoelstelling van trails is het ontrafelen van de interactie van individuele kenmerken (biologisch en psychologisch) en omgevingsfactoren bij de sociale ontwikkeling en het ontstaan en voortbestaan van internaliserende en externaliserende psychiatrische stoornissen gedurende de adolescentie en jong-volwassenheid. Belangrijke andere doelstellingen zijn het identificeren van aanknopingspunten om effectievere (preventieve) interventieprogramma's te ontwikkelen en het bevorderen van kennisvermeerdering en -verspreiding in de gezondheidszorg en samenleving.
Leidende kernhypothesen zijn: de 'diverging pathways'-hypothese, de 'continued developmental programming during adolescence'-hypothese; en de dynamisch-equilibriumhypothese.
Ormel zal kort de stand van zaken schetsen en de kernhypothesen toelichten. Een beperkte selectie van de belangrijkste bevindingen wordt vervolgens in een drietal lezingen gepresenteerd door dr. J.A. Brunnekreef, dr. A. Dietrich, en drs. H. Cremers.