Wordt het gezin er beter van? Effectonderzoek in klinisch-psychiatrische gezinsbehandeling
Vanaf 2002 wordt in de gezinspsychiatrische afdeling van Altrecht de Bellenbergh onderzoek gedaan naar de effecten van behandeling van multiprobleemgezinnen. Dit onderzoek wordt ondersteund door Praktikon/Radboud Universiteit (prof. J.W. Veerman).
In het onderzoek naar de effecten van behandeling wordt gemeten met gestandaardiseerde vragenlijsten die bij de start, aan het einde en een half jaar na afsluiting van de behandeling bij alle gezinsleden worden afgenomen. In het onderzoek zijn de klinische behandeling en deeltijdbehandeling betrokken. De behandeling is erop gericht het besef van invloed van ouders te vergroten en hun feitelijke opvoedingsvaardigheden te verbeteren middels systeemtherapeutische interventies (gebaseerd op strenghts-based therapyconcept) uitgaande van procesdiagnostische analyse van mogelijkheden en beperkingen.
Uit de gegevens is een afname van klachten zichtbaar. Er is met name een daling zichtbaar op de ervaren psychische en lichamelijke klachten van de ouders (Symptom Checklist-90; scl-90), het stressniveau van de ouders met betrekking tot de opvoeding van hun kinderen (Nijmeegse Ouderlijke Stress Index; nosi) en de gedragsproblemen bij de kinderen nemen af (Child Behavior Checklist; cbcl). In de presentatie worden deze effecten vergeleken met de uitkomsten van onderzoek bij andere gezinsafdelingen in het land.
Tot slot willen we met u in gesprek over hoe praktijkgericht onderzoek kan helpen bij verbeteren van het behandelaanbod en de hulpverlening (op individueel/gezinsniveau en methodisch niveau).