Dwang: preventie van erger?!
achtergrond De commissie die het afgelopen jaar gewerkt heeft aan de ontwikkeling van de richtlijn 'Besluitvorming Dwang: opname en behandeling' constateert dat er veel te weinig kennis is over de toepassing van dwang. Wij weten nog maar weinig over de effectiviteit van dwangopname en -behandeling en valide en betrouwbare instrumenten voor inschatting van risico's zijn nog onvoldoende beschikbaar voor de ggz. Ook is het soms lastig om de internationale onderzoeksresultaten te vertalen naar de Nederlandse situatie. Deze hiaten in onze kennis hebben de ontwikkeling van een richtlijn weliswaar bemoeilijkt, maar niet belemmerd. Daarvoor is het belang van deze richtlijn voor de dagelijkse praktijk te groot.
doel Dit symposium behandelt enkele thema's die het thema dwang vanuit de invalshoek van preventie belichten: dwang als preventieve interventie. Preventie van wat eigenlijk? Wat weten wij over de effectiviteit van dwangbehandeling, in het bijzonder elektroconvulsietherapie (ect) en dwangmedicatie, en dwangopname? Hoe kunnen wij risico's op suïcide en gewelddadigheid inschatten? Hoe vaak komt dwang eigenlijk voor en wat is de betekenis van de voorwaardelijke machtiging voor de psychiatrische praktijk? Belemmeren of bevorderen de wettelijke kaders de preventiemogelijkheden van dwang?
methode Deze en andere vragen worden in korte lezingen aan u gepresenteerd en u wordt uitgenodigd om te reflecteren op de inhoud, vanuit uw praktijkervaring en/of vanuit uw kennis. Aan het eind van het symposium biedt een collega uit Nieuw-Zeeland ons nog een kijkje over de grenzen: hoe wordt binnen andere wetgeving en een ander ggz-systeem het vraagstuk van dwang benaderd?