Implementatie van zorgprogramma's: worden patiënten er beter van?
achtergrond Binnen ggz Rivierduinen worden patiënten met een stemmings-, angstof somatoforme (sas-)stoornis behandeld volgens zorgprogramma's. Daarmee geïntegreerd vindt gestandaardiseerde diagnostiek en therapie-evaluatie plaats met behulp van routine outcome monitoring (rom). In welke mate de zorgprogramma's en de daarmee geïntegreerde rom in de praktijk worden gevolgd is onbekend.
doel Het opstellen van een model waarmee de mate van implementatie van zorgprogramma's gecombineerd met rom wordt gevolgd, het vaststellen van de implementatiegraad en het identificeren van implementatiebevorderende en -belemmerende factoren.
methode Eerst werden procesindicatoren geïdentificeerd. Deze werden samengevoegd in een instrument dat per patiënt op verschillende aggregatieniveaus uitspraken mogelijk maakt over de mate waarin het zorgprogramma is toegepast en welke factoren (patiënt- en therapeutgebonden) daarop van invloed zijn. Het instrument maakt ook koppeling aan routinematig verkregen behandeluitkomsten mogelijk. Op de sas-polikliniek van ggz Leiden (onderdeel Rivierduinen) werden zowel in 2004, 2005 en 2006 bij 100 patiënten (300 in totaal) de procesindicatoren bepaald.
resultaten Voorlopige resultaten laten een toename zien van implementatie van zorgprogramma's in de afgelopen jaren. De toegenomen implementatie lijkt over het algemeen tot een kortere behandelduur en minder onnodige variatie in de behandeling te leiden.