Routine outcome monitoring en benchmarking: een krachtig instrument om effectiviteit in de zorg te verhogen
achtergrond Ggz-instellingen worden gedwongen om steeds efficiënter te werken. Ze maken daarbij meer en meer gebruik van benchmarking, een uit de industrie afkomstige methode om de eigen prestaties te verbeteren door die tezamen met de eigen werkwijze te vergelijken met die van andere organisaties, en best practices in het bijzonder. Doel is op basis hiervan verbeteringsmogelijkheden te identificeren en implementeren. Routine outcome monitoring (rom) levert informatie waarmee benchmarking beter op (onderdelen van) de behandeling kan worden toegepast.
doel Het opzetten en evalueren van een model voor benchmarking waarbij gebruikgemaakt wordt van rom-gegevens.
methode In Rivierduinen en het lumc worden de rom-gegevens zo opgeslagen dat ze te analyseren zijn per organisatorische eenheid (team, centrum, ggz-instelling). De gegevens van de bij de intake uitgevoerde rom worden gebruikt om na te gaan of de organisatorische eenheden vergelijkbaar zijn voor wat betreft de patiënten die er komen. De gegevens van de volgende rom's worden gebruikt om verschillen in effectiviteit van de organisatorische eenheden op te sporen en te analyseren. Koppeling met andere gegevens, zoals die uit het elektronisch patiëntendossier maken verdergaande analyses mogelijk. De mate waarin rom wordt toegepast, kan op zichzelf ook onderwerp van benchmarking zijn.
resultaten Omdat vooralsnog vooral bij poliklinische patiënten met stemmings-, angst- en somatoforme (sas-)stoornissen rom wordt uitgevoerd, beperken de analyses zich tot die groep. Het streven is dat minimaal 80% van de sas-patiëntenpopulatie deelneemt aan rom. Op dit moment ligt het percentage lager. Het verschilt ook per centrum. De verschillen worden gebruikt voor benchmarking. Het benchmarken op basis van de resultaten bij herhaalde rom-metingen is net begonnen. Eerste gegevens zullen worden gepresenteerd.