Routine outcome monitoring en zorgprogrammering: een logische volgende stap na richtlijnen en beslisbomen
achtergrond Zorg moet zo effectief mogelijk zijn, aanvaardbare bijwerkingen hebben en het effect moet zo snel en goedkoop mogelijk tot stand komen. Om dat ideaal dichterbij te brengen zijn richtlijnen en bijbehorende beslisbomen voor stepped care opgesteld. Echter, om het ideaal te realiseren is meer nodig: de therapieën moeten ook lege artis worden uitgevoerd en de therapie-effecten moeten adequaat worden geëvalueerd.
doel Het ontwikkelen van een behandelmodel dat, met de richtlijnen als uitgangspunt, via een proces van voortdurende terugkoppeling leidt tot verbetering van de effectiviteit van de behandelingen en verkorting van de tijd waarbinnen het effect tot stand komt.
methode Het lumc en ggz Rivierduinen hebben in aanvulling op de richtlijnen en beslisbomen zorgprogramma's geschreven voor stemmings-, angst- en somatoforme (sas-)stoornissen waarin de behandelingen meer in detail zijn uitgewerkt. Gekoppeld aan de zorgprogramma's is voor diagnostiek en therapie-evaluatie routine outcome monitoring (rom) opgezet. Dat is een webbased systeem van gestructureerde interviews en vragenlijsten waarmee dsm-iv-diagnoses kunnen worden gesteld, en waarmee het behandeleffect kan worden geobjectiveerd. De rom is inmiddels bij bijna 7000 patiënten uitgevoerd door speciaal daarvoor getrainde testverpleegkundigen.
resultaten De resultaten van individuele patiënten worden teruggekoppeld naar behandelaren en patiënten zelf om tot beter onderbouwde keuzes bij het uitstippelen van de behandeling te komen. Op een hoger aggregatieniveau draagt terugkoppeling van de rom-data ook bij tot betere en efficiëntere zorg. Zo kunnen ze een rol spelen bij benchmarking, bij onderzoek naar de mate waarin zorgprogramma's worden geïmplementeerd en bij onderzoek waarin de effectiviteit van behandelingen in de klinische praktijk met die in rct's vergeleken wordt. Al deze analyses leveren aanknopingspunten op voor verbeteringen van de zorgprogramma's en de wijze waarop de zorg is georganiseerd. Ten slotte kunnen de rom-data worden gekoppeld aan speciaal voor research verzamelde gegevens. Van al deze toepassingen krijgt u in dit symposium voorbeelden.