Effectiviteit van de preventiecursus 'Geen Paniek' bij het voorkómen van ontstaan van paniekstoornis
achtergrond Paniekstoornis is een psychische (dsm-iv-as-I-)stoornis die jaarlijks bij 2,2% van de Nederlanders (18-65 jaar) voorkomt en gepaard gaat met een ernstige ziektelast, aanzienlijke medische consumptie en omvangrijk arbeidsverzuim. Preventie van paniekstoornis is van belang om de grote jaarlijkse instroom van nieuwe gevallen (35% van het totaal) te beperken, de kwaliteit van leven te handhaven en hoge maatschappelijke kosten te vermijden. De cursus 'Geen Paniek' is een preventieve interventie voor mensen met lichte tot matige paniekklachten. De cursus is gebaseerd op cognitieve gedragstherapeutische interventies bij paniekstoornis. Bij gebleken effectiviteit kan de interventie breed geïmplementeerd worden. Hiernaar is onderzoek verricht.
doel Bepalen van de effectiviteit van de preventieve cursus 'Geen Paniek' in termen van reductie van de incidentie van paniekstoornis, de afname van paniekklachten en verbetering in kwaliteit van leven.
methoden Gerandomiseerde gecontroleerde studie. Respondenten zijn gerandomiseerd naar de interventie 'Geen Paniek' (n = 109) of naar de wachtlijst (controlegroep; n = 108). Metingen vonden plaats bij baseline, na afloop van de interventie en na zes maanden.
resultaten Analyses laten veelbelovende resultaten zien, met een sterke afname in paniekklachten in het voordeel van de interventiegroep. De resultaten worden op het congres gepresenteerd.
conclusie De cursus is effectief in het verminderen van paniekklachten, de effecten van de cursus blijven gehandhaafd bij follow-up, de mate van aanwezigheid en het maken van huiswerk is redelijk goed te noemen en cursisten zijn in het algemeen tevreden over de cursus en de cursusleiders.