Zwangerschap, traumatisering en agressie bij meisjes in gesloten justitiële jeugdinrichtingen in Nederland
achtergrond In gesloten justitiële jeugdinrichtingen (jji's) geplaatste meisjes kenmerken zich door een frequente voorgeschiedenis van trauma, ernstig agressief gedrag en seksueel risicogedrag. Om gerichte interventies te kunnen ontwikkelen tijdens en na detentie is het van belang meer zicht te krijgen op de samenhang tussen deze factoren.
doelstelling Onderzoeken welke meisjes binnen de jji's het hoogste risico lopen op tienerzwangerschap. Daarnaast onderzoeken welke relaties er bestaan tussen traumatisering en agressie.
methode Tussen 2002 en 2004 zijn bij een representatieve groep meisjes in een jji (n = 218) traumatisering, seksueel risicogedrag, zwangerschap en agressie onderzocht. Risicofactoren voor tienerzwangerschap en relaties tussen traumatisering en agressie werden onderzocht met gestandaardiseerde instrumenten.
resultaten Van de opgesloten meisjes bleek 20% zwanger te zijn geweest, terwijl 85% van de meisjes 1 of meer trauma's had meegemaakt. Opvallend was de hoge mate van agressie die werd gerapporteerd. Voorspellers voor tienerzwangerschap waren leeftijd, vroegrijpheid, seksueel risicogedrag en suïcidaliteit. Het meegemaakt hebben van een trauma was in hoge mate gerelateerd aan agressie.
conclusie Meisjes in gesloten jji's in Nederland zijn vaak al zwanger geweest en lopen een hoog risico opnieuw zwanger te worden. Ook zijn zij vaak getraumatiseerd, wat gerelateerd lijkt aan hun agressief gedrag. Interventies op het gebied van seksueel risico en traumatisering zijn daarom van het grootste belang tijdens en na detentie.