Familiegesprekken met mantelzorgers van dementerenden; Family Meetings in memory clinics (FaMe)
achtergrond Mantelzorgers van dementerenden hebben een verhoogd risico om een angst- of depressieve stoornis te ontwikkelen. Ondanks het brede aanbod van diensten om mantelzorgers te ontlasten, blijft het geven van mantelzorg erg zwaar. In de vs ontwikkelde Mary Mittelman een interventie voor mantelzorgers van dementerenden en vond gunstige effecten op depressie bij mantelzorgers alsmede een groot uitstel van verpleeghuisopnames van patiënten. Familiegesprekken namen een centrale plaats in binnen deze interventie. In de FaMe-studie onderzoeken wij de preventieve effecten van familiegesprekken in de Nederlandse situatie.
vraagstelling Zijn gestructureerde familiegesprekken effectiever dan gebruikelijke zorg ter preventie van angst en depressie bij mantelzorgers van dementerenden?
methoden In een gerandomiseerde interventiestudie (rct) vergelijken we de interventiegroep (familiegesprekken) met de gebruikelijke- zorggroep. In de interventiegroep ontvangen mantelzorgers en familieleden vier familiegesprekken gedurende een jaar. Deze gesprekken worden geleid door een getrainde hulpverlener. De doelen hierbij zijn: psycho-educatie, mobiliseren van bestaand sociale netwerk, creëren van emotionele en instrumentele steun. Mantelzorgers in de controlegroep ontvangen de gebruikelijke zorg. Beide groepen worden gedurende twee jaar gevolgd door middel van interviews. Primaire uitkomstmaat: incidentie van depressie en angststoornissen gemeten met de Mini-International Neuropsychiatric Interview (mini). De ernst van depressie en angstsymptomen wordt gemeten met de ces-d en de hads. De studie wordt uitgevoerd in verschillende geheugenpoliklinieken en ggzinstellingen.
resultaten Inclusie loopt tot 2009. Er zijn nog geen resultaten betreffende de effectiviteit beschikbaar, wel eerste ervaringen met studieopzet en interventie.
conclusie We kunnen nog geen uitspraak doen over de effectiviteit van familiegesprekken in de Nederlandse situatie. Wel zijn diverse geheugenpoliklinieken en ggz-instellingen gemotiveerd tot deelname en zijn er eerste ervaringen met het organiseren van familiegesprekken.