Preventie van depressie en angststoornissen bij bewoners van verzorgingshuizen; wat is de beste benadering?
achtergrond Bewoners van verzorgingshuizen in Nederland lopen een hoog risico op het ontstaan van een depressie- of angststoornis, aangezien diverse risico-indicatoren op hen van toepassing zijn (zoals vrouwelijk geslacht, lage sociaaleconomische klasse, chronische ziekten, functionele beperkingen, klein sociaal netwerk). In een gerandomiseerde klinische trial naar de haalbaarheid en (kosten)effectiviteit van een preventief stepped-careprotocol bieden we bewoners die reeds lichte klachten hebben verschillende interventies aan. Onderdeel van het stepped-careprotocol is een screening van lichte symptomen en de monitoring daarvan gedurende een jaar. Voor de start van de trial hebben we een pilot-onderzoek uitgevoerd om de door ons voorgestelde screeningsmethode te testen. De gegevens uit deze pilot zullen wij presenteren.
doel Bewoners opsporen die lichte symptomen hebben van depressie en/of angst met behulp van een screeningsinstrument en hen motiveren deel te nemen aan het interventieprogramma.
methode Wij gebruikten de ces-d met een afkappunt van 16 om vast te stellen of bewoners lichte klachten hebben. Bewoners met een reeds bestaande stoornis werden uitgesloten met behulp van de mini, evenals bewoners met cognitieve klachten (Mini-Mental State Examination; mmse < 21).
resultaten Van de door ons benaderde bewoners in de pilot vulde 45% (n = 78) de ces-d (zo nodig met ondersteuning) in. Van hen scoorden 29 (37%) boven het afkappunt. Echter, 65% van deze bewoners bleek niet in staat of niet gemotiveerd om deel te nemen aan het programma.
conclusie De prevalentie van symptomen van depressie en of angst bij bewoners van verzorgingshuizen bleek ten minste zo hoog als verwacht, hetgeen de omvang van het probleem bevestigt. Echter, het motiveren van bewoners om deel te nemen aan de screening en het interventieprogramma bleek veel problematischer dan verwacht. Daarom hebben wij de screeningsmethode op een aantal punten aangepast.