Intensieve behandelunits: resultaten van onderzoek in kliniek Siependaal en eerste bevindingen van de toepassing in andere settings
achtergrond Het gebruik van separatie als middel is controversieel in Nederland de laatste jaren, vooral sinds duidelijk wordt dat het gebruik beduidend meer is dan in de ons omringende landen, zowel in aantal separaties als in duur ervan.
doel De opening van een nieuwe opname- eenheid in Tiel bood de gelegenheid het effect van een aantal preventieve maatregelen, zowel in de samenstelling van het personeel als in de samenwerking tussen personeel en familie van patiƫnt, te evalueren in een vergelijkend onderzoek.
methode Twee opnameafdelingen met een vergelijkbare personeelssamenstelling, een vergelijkbaar verzorgingsgebied en een vergelijkbare opgenomen doelgroep werden gevolgd gedurende 29 maanden wat betreft incidentie en duur van separatie. In de experimentele afdeling werd een project gestart gericht op het zoveel mogelijk vermijden van het gebruik van separatie in samenhang met een programma gericht op het verminderen van andere restrictieve maatregelen. De controleafdeling bood dezelfde zorg als voor de start van het project.
resultaat De data van het onderzoek laten een sterke vermindering van de toepassing van separaties in de experimentele afdeling zien ten opzichte van de controleafdeling (oddsratio (or): 4,7 in het tweede jaar, p < 0,001).
conclusie Op grond van de krachtige bevindingen tussen 2003 en 2005 werden in de Gelderse Roos op vijf afdelingen nieuwe intensieve behandelunits geopend. In de presentatie wordt ingegaan op de bevindingen van het eerder verrichte onderzoek. De eerste uitkomsten van een in november 2007 gestarte monitoring vanaf de opening van de nieuwe afdelingen worden daarmee vergeleken.