Training van interactievaardigheden bij projecten om separatie terug te dringen
achtergronden In de projecten die momenteel in Nederland plaatsvinden om de toepassing van gedwongen separatie terug te dringen wordt door veel instellingen gebruikgemaakt van de training interactievaardigheden zoals die wordt aangeboden door Bureau de Mat.
doel Vanwege de belangstelling in deze training en de effecten ervan op de medewerkers en cliënten wordt u op dit symposium een introductie gegeven van de training en tevens een relatie gelegd met het doel om minder te dwingen.
methode In de training wordt beoogd samenwerking tussen hulpverlener en cliënt te bevorderen. Samenwerking waar voorheen hulpverleners zich gedwongen zagen dwang toe te passen.
resultaten De training maakt aan de cursisten inzichtelijk wat het effect van hun gedrag is op het draagvlak voor samenwerking met de cliënt. Het maakt cursisten inzichtelijk wat het effect is van verschillende stijlen van communiceren (ik-taal/jij-taal, invloedsinterventie/machtsinterventies) en wat het effect daarvan is op de samenwerking.
conclusie Een en ander wordt in de training verduidelijkt met behulp van een model. Dit model bestaat uit De Mat, een rood-groene mat waarmee de interactie bestudeerd kan worden, en De Tas, een boodschappentas waarmee het probleemeigendom inzichtelijk gemaakt wordt. De training volgt de fasen van het contact tussen hulpverlener en cliënt en bestudeert de mogelijkheden om in de kennismaking, gedurende de behandeling en in de afsluiting van de werkrelatie de samenwerking te bevorderen. In de presentatie zal een overzicht worden gegeven van de training en op welke manier er een relatie ligt met het voorkòmen van dwang.