E-health voor jongeren. Waar ligt de grens?
achtergrond Internet lijkt een zeer belangrijk medium voor de toekomst om (psycho) therapie aan te bieden. Veel ggz-instellingen zijn bezig om zich te oriënteren op dit terrein, maar begeven er zich in de praktijk nog maar mondjesmaat op. Grip-op-je-dip-online en Kopstoring zijn voorbeelden van vooral preventieve hulpverlening via internet voor jongeren. Een therapeutisch aanbod op internet is nog sporadisch te vinden en lijkt vooral vanuit de vrije praktijk te komen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er nogal wat wettelijke, ethische en financiële belemmeringen of onduidelijkheden zijn. Tot hoe ver mag je gaan op internet, wat zijn je verantwoordelijkheden als hulpverlener en hoe verloopt de financiering?
Het doel van de voordracht is om meer inzicht te geven in de ontwikkelingen op het gebied van internet-ggz-hulpverlening en jongeren. De stand van zaken met betrekking tot wetgeving en financiering zal worden besproken. Een ander aspect waar op zal worden ingegaan, is het gedrag van jongeren op internet en de consequenties die dat heeft op het aanbieden van ggz-hulp via internet.
Internet lijkt onmisbaar voor de ggz en biedt vooral veel kansen. De kunst zal zijn om deze kansen te zien en te grijpen, hoewel dit voor de generatie die zonder internet is opgegroeid dan wel geen terra incognita, maar toch op zijn minst een wat mistig gebied lijkt te zijn.