De chronisch psychiatrische patiënt: a tale of four cities
Mensen met een langdurige invaliderende psychiatrische stoornis vormen de kern van ons vakgebied. Als ergens sprake is van tertiaire preventie, dan is het wel rond deze kwetsbare medemens. Zij staan in dit symposium centraal, waarbij wij berichten uit de vier grote steden.
De tijd dat deze patiënten langdurig opgenomen werden, ligt achter ons. Vele vormen van zorgvernieuwing (wonen, dagbesteding, mantelzorgondersteuning en assertive community treatment; act) zijn inmiddels ontwikkeld. Ook zijn er richtlijnen voor patiënten met schizofrenie, bipolaire stoornissen en dubbele diagnosen. De Wet Bopz kent nieuwe varianten van de rechterlijke machtiging en de normen rond de Inbewaringstelling zijn veranderd. Ondertussen zijn samenwerkingsvormen tussen politie, gemeente en ggz gecreëerd. Toch laat de publieke/politieke opinie zich regelmatig kritisch uit over het gevoerde extramuraliseringbeleid.
Recentelijk zijn er weer nieuwe bewegingen rond deze patiënten: het Plan van aanpak verloedering en overlast (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; vws), het visiedocument De krachten gebundeld (ggz Nederland), de notities Zorgen om mensen en Niemand over de schutting (gemeenschappelijk plan van aanpak van de vier grote gemeenten) en het advies Noodgedwongen (Gezondheidsraad).
Om deze 'dure' zorg te financieren is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (wmo) van kracht geworden, met als belangrijke inhoud de overheveling van een deel van de awbz-gelden van de ggz naar 43 centrumgemeenten. Een risico daarvan is de discontinuïteit van financiering bij de voor deze populatie zo noodzakelijke ketenzorg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de NVvP recentelijk een commissie heeft geïnstalleerd om zich te laten adviseren rond de chronisch psychiatrische problematiek.
In dit symposium worden deze ontwikkelingen toegelicht, geanalyseerd en bediscussieerd. Aart Schene geeft een inleiding op de populatie patiënten en een kort overzicht van actuele vraagstellingen. Vervolgens lichten vier sprekers de stand van zaken in de G4 toe: Bert van Hemert doet dat voor Den Haag, Niels Mulder voor Rotterdam, Henk van den Berg voor Utrecht en Robert Schoevers voor Amsterdam. Victor Vladár Rivero leidt ten slotte de discussie.