Sociaal probleemgedrag bij jeugdige zedendelinquenten
achtergrond Studies hebben aangetoond dat jeugdige zedendelinquenten, in het bijzonder kindmisbruikers, slechte sociale vaardigheden hebben. Bovendien werd zedendelinquent gedrag eerder in verband gebracht met pervasieve ontwikkelingsstoornissen. De meeste van deze studies zijn echter criminologisch georiënteerd of gebaseerd op klinische ervaringen. Empirisch gesteund onderzoek is nodig om meer inzicht te verschaffen in de comorbide problemen van deze jongeren.
doelstelling De doelstelling van dit onderzoek is een inventarisatie te maken van het vóórkomen van symptomen van pervasieve ontwikkelingsstoornissen bij jeugdige zedendelinquenten en de relatie tussen deze symptomen en specifieke delictkenmerken te onderzoeken.
methode De onderzoeksgroep bestaat uit 12-18 jarige mannelijke zedendelinquenten (n=175). Het voorkomen van symptomen van pervasieve ontwikkelingsstoornissen bij (subgroepen van) jeugdige zedendelinquenten wordt vastgesteld aan de hand van De Vragenlijst voor Inventarisatie van Sociaal gedrag bij Kinderen.
resultaten Kenmerken van sociaal probleemgedrag lijken een rol te spelen bij de onderzochte groep jeugdige zedendelinquenten, waarbij verschillen in ernst en type symptomen tussen subgroepen worden waargenomen. In de presentatie worden de verschillen tussen de subgroepen toegelicht en op basis van follow-upgegevens wordt nagegaan welke kenmerken van sociaal probleemgedrag een voorspellende waarde hebben voor recidive.