Book review
Naar één wet op dwangbehandeling
F.A.M. Klijn
d-142
Er bestaat onvrede over de mogelijkheden tot dwangbehandeling van psychiatrische ziekten bij patiënten die gedwongen zijn opgenomen in het kader van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz). Er ontstaat een roep om een nieuwe (dwang)behandelingswet, exclusief voor psychiatrische ziekten/patiënten. Die nieuwe wet moet dan de Wet Bopz, die een dwangopnemingswet is, vervangen. Nederland beschikt al over een behandelingswet: de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (wgbo). In het kader van de wgbo is onder voorwaarden dwangbehandeling van ziekten/ patiënten mogelijk/vereist. De wgbo geldt voor behandeling van somatische ziekten van alle patiënten en voor behandeling van psychiatrische ziekten van patiënten die niet gedwongen zijn opgenomen.
In deze discussiebijeenkomst wordt het standpunt uitgedragen en ter discussie gesteld dat het creëren van aparte behandelingswetten voor (dwang)behandeling van somatische ziekten versus (dwang)behandeling van psychiatrische ziekten ongewenst is.
De Afdeling Consultatieve en Ziekenhuis Psychiatrie heeft deze discussie geëntameerd. Ine Klijn zal argumenten vóór deze stelling aandragen. Deze argumenten zijn op één noemer terug te voeren: het dualisme in denken over ziekten (een ziekte is somatisch óf psychiatrisch) en daarmee patiënten, is obsoleet. Namens het Platform Psychiatrie en Recht zal Laura Kaiser bovengenoemde stelling bekritiseren. Rembrand Zuijderhoudt zal als psychiater/jurist commentaar leveren. Ook zijn vertegenwoordigers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van de Inspectie voor de Gezondheidszorg uitgenodigd.