Book review
Comfort rooms: naar een cultuur van samenwerking en gastvrijheid
R.C.A. De Veen, E.O. Noorthoorn
d-136
Vanaf 2001 is binnen Mediant aandacht voor drang en dwang binnen verschillende projecten en (wetenschappelijk) onderzoek. De vooral op kwaliteitsprocessen gerichte initiatieven gaven een goed beeld van de situatie, maar bewerkstelligden geen vermindering in aantallen incidenten. Het comfortroomproject beoogt een fysieke verandering evenals een cultuuromslag binnen de organisatie. Het bereiken van een cultuuromslag bij het personeel in de bejegening van patiënten en de onderling samenwerking zou moeten leiden tot reductie van dwangtoepassingen. Kernbegrippen binnen de aanpak zijn: gastvrijheid, traumageïnformeerd zijn, verbetering van samenwerking tussen staf en patiënten en in de staf onderling. Comfortrooms passen in deze aanpak. Het zijn kamers voorzien van rustgevende elementen zoals comfortabel meubilair, muziek, aangename verlichting of knuffels.
Doel van de discussiegroep is om met elkaar te bespreken hoe een dergelijke cultuuromslag binnen een organisatie bereikt kan worden en welke andere aspecten dan scholing hier een bijdrage aan kunnen leveren.
De discussie wordt geopend door Bert Lendemeijer, die aangeeft waarom we met dit thema bezig zijn in Nederland, vervolgens beschrijft René de Veen de kenmerken van de bij de comfort rooms behorende aanpak. Hans Poelert licht de praktische gevolgen voor de werkvloer toe. Eric Noorthoorn beschrijft ervaringen met en betekenis van dataterugkoppeling voor de verschillende afdelingen.