Book review
Forensisch psychiatrische projecten in postcommunistische landen
B.C.M. Raes
w-100
leerdoel De workshop biedt gelegenheid tot informatie-uitwisseling en discussie over veranderingsprocessen. Motivering om in deze projecten te participeren zou een welkom resultaat zijn. achtergrond De forensische psychiatrie in de postcommunistische landen in Oost-Europa bevindt zich nog grotendeels op een primitief kraepeliniaans niveau. Dit geldt zowel de voorlichting aan de rechtbank als de behandeling. Behandeling beperkt zich tot medicamenteuze interventies. Verdere kenmerken zijn een repressieve bejegening, het ontbreken van resocialisatie, bureaucratische structuren en corruptie en weinig respect voor de mensenrechten.
doel Het verschaffen van informatie over het implementeren van projecten ter verbetering van de forensische psychiatrie en de problemen en mogelijkheden daarbij. Momenteel zijn projecten in gang in Litauen, St.Petersburg, Kaliningrad en Georgië.
methode Verhogen van het kennisniveau, attitudeveranderingen, introductie van multidisciplinair werken, delictanalyse, behandelplan, terugvalpreventie, enzovoort. Gewerkt wordt middels het train-de-trainers-model, waarbij vooral het middenkader van de instellingen wordt betrokken. In elk van de landen zijn de 'bruggenhoofden' om mee te beginnen verschillend, doorgaans afhankelijk van de mate van verlicht denken van sleutelfiguren.
resultaat Veranderingen gaan langzaam. Tijdens een project wordt twinning gezocht met een Nederlandse forensisch psychiatrische instelling om continuïteit te bewerkstelligen. Ook vindt netwerkvorming plaats tussen de projecten in de verschillende landen.
conclusie De projecten zijn te beschouwen als ontwikkelingswerk in een achtergebleven gebied.