De effectiviteit van psychotherapie en farmacotherapie bij de poliklinische behandeling van depressie
achtergrond Onderzoek naar de effectiviteit van psychotherapie bij de behandeling van depressie is schaars in vergelijking met de gegevens over de effecten van farmacotherapie. Recente gegevens suggereren echter dat psychotherapie op de langere termijn en bij specifiek groepen mogelijk effectiever is. Gecombineerde behandeling is waarschijnlijk het meest effectief bij ernstiger stoornissen. Het is niet helder hoe en wanneer additie plaats moet vinden, welke subgroepen specifiek zouden profiteren van een van beide behandelmodaliteiten, wat het effect van deze behandelingen is op het sociaal functioneren en hoe persoonlijkheidspathologie als comorbiditeit deze keuzes zou moeten beïnvloeden. Verder is onbekend in hoeverre verschillende patiënten meer zouden profiteren van inzichtgevende dan wel cognitieve psychotherapie.
methode Presentaties van onderzoek naar de relatieve effectiviteit van farmaco- en psychotherapie bij poliklinische patiënten met een depressie in engere zin aan de hand van deze vraagstellingen.
resultaten Resultaten worden gepresenteerd uit vier opeenvolgende randomized controlled trial (rct's), en ook van enkele meta-analyses. Tevens worden het design en enkele voorlopige resultaten besproken van de recent gestarte rct naar de verschillen in effect tussen cognitievegedragstherapie (cgt) en Kortdurende Psychoanalytische Steungevende Psychotherapie (kpsp).