Book review
Implementatie van zorgprogramma's. De stand van zaken in de behandelpraktijk
E.M. Van Fenema, N. Van Der Wee, E. De Beurs, E.
Onstein, F.G. Zitman
s-27
achtergrond Er bestaan hooggespannen verwachtingen ten aanzien van het werken met zorgprogramma's. Gecontroleerde behandelonderzoeken tonen aan dat protocollair werken inderdaad belangrijke voordelen biedt. Over implementatie in de dagelijkse ggz-praktijk zijn echter nog weinig gegevens bekend. Een korte enquête onder Nederlandse ggz-instellingen liet zien dat de meeste instellingen aangeven met zorgprogramma's te werken, maar dat het vaak onduidelijk is in welke mate dit gebeurt. doel De mate van implementatie van zorgprogramma's in de dagelijkse behandelpraktijk bepalen.
methode Er is een instrument ontwikkeld waarmee bij drie cohorten patiënten uit opeenvolgende jaren, de mate van implementatie van zorgprogramma's voor angststoornissen, stemmingsstoornissen en somatoforme stoornissen in de dagelijkse behandelpraktijk wordt bepaald.
resultaten Inmiddels zijn er twee cohorten van honderd patiënten uit verschillende jaren geïncludeerd. Gemeten met het instrument in de huidige vorm lijkt de mate van implementatie toe te nemen over de tijd en lijken de eerste stappen uit zorgprogramma's frequent te worden toegepast.
conclusie Gegevens over de mate van implementatie, en dus over de effectiviteit van zorgprogramma's in de dagelijkse praktijk ontbreken. ggz Rivierduinen/lumc ontwikkelt een instrument om de mate van implementatie in de dagelijkse behandelpraktijk te bepalen. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Verder onderzoek zal ook de invloed van de patiënt en therapeutfactoren omvatten.