Book review
Langetermijngevolgen van de vuurwerkramp in Enschede voor de gezondheid. Een longitudinale, gecontroleerde monitoring in de huisartspraktijk
C.J. Ijzermans
s-9
achtergrond Het is nagenoeg onmogelijk gecontroleerde onderzoeken uit te voeren naar gezondheidsgevolgen, waarbij ook gegevens van vóór de vuurwerkramp betrokken worden. Zorgaanbieders hebben behoefte aan inzicht in het beloop van de problematiek. doel Het in kaart brengen van het beloop van zowel psychische als somatische problematiek, zoals door getroffenen en leeftijd- en seksegenoten gepresenteerd werden aan de huisarts.
methode Retrospectief werden, over de periode van 1 jaar voor de ramp, alle contacten en de morbiditeit van getroffenen en een referentiegroep geëxtraheerd uit de elektronische medische dossiers van 44 deelnemende huisartsen. Vanaf de ramp werden de gegevens gedurende 5 jaar eens per kwartaal prospectief verzameld.
resultaat Het aantal contacten met de huisarts was vooral in het eerste jaar na de ramp verhoogd, maar na vijf jaar nog niet op het niveau van ervoor. Onmiddellijk na de ramp werden er vooral psychische problemen en symptomen van het bewegingsapparaat gepresenteerd. In een latere periode ontstonden meer chronische aandoeningen, zoals depressie en hypertensie.
conclusie Monitoring in de huisartspraktijk is een waardevolle aanvulling op het afnemen van vragenlijsten. De meeste problemen worden in de eerste maanden gepresenteerd.