Trauma begrijpen in 33 vragen
Lannoo Campus, 2023
ISBN 978-94-014-9017-7
272 pagina’s
€ 25,99
Trauma is vandaag de dag een veelbesproken thema in de spreekkamer en de maatschappij. Trauma begrijpen in 33 vragen leert de lezer meer over trauma volgens drie thema’s: ‘de basics: wat trauma wel en niet is’, ‘trauma, jezelf en je omgeving: wat maak je door?’ en ‘hoe leef je na trauma? Over helen, medicijnen en omgeving’. Een breed scala aan onderwerpen komt aan bod zoals trauma bij kinderen, de verschillen tussen trauma bij vrouwen en mannen en de rol van lichaamsgerichte therapie en ervaringskennis.
Het boek is vlot geschreven waardoor het fijn leest. Het helpt voor het begrijpen van het boek om al enig begrip te hebben van de gebruikte termen en traumabehandelingen. In de uitleg wordt ook gebruikgemaakt van verhalen van mensen met trauma. Dit is een goede aanvulling op de theoretische stukken omdat het de uitleg illustreert en een beeld geeft van de impact van trauma. Echter, er worden met name verhalen van ‘Ellen’ en ‘Jan’ beschreven. De auteurs hadden hier meer recht kunnen doen aan de diversiteit van de samenleving en van mensen die ervaring hebben met (de gevolgen van) trauma. Zeker aangezien mensen uit ondervertegenwoordigde groepen een verhoogd risico hebben om slachtoffer te worden van trauma, is dit een gemis in het boek.
De auteurs leggen de nadruk op het kiezen van een behandeling die bij je past. Ze geven uitleg over verschillende behandelmethoden, waarbij ze relatief meer uitweiden over alternatieve behandelingen dan over reguliere behandelingen. Ook belichten ze de verschillen tussen het medisch model en herstelgerichte behandeling. Waar de auteurs in de rest van het boek vaak goed nuance weten aan te brengen, mist dat bij deze uitleg. Behandeling volgens het medisch model zou worden gegeven in de ggz, waarbij de wensen van de hulpvrager vaak op de laatste plaats komen. Herstelgerichte behandeling daarentegen richt zich op het vinden van nieuwe evenwichten en perspectieven. Als lezer zul je daardoor het gevoel krijgen dat de auteurs je eerder zouden adviseren op zoek te gaan naar een coach dan naar een behandelaar binnen de ggz.
Al met al is het boek vanwege de uitleg over de verschillende aspecten van trauma en de prettige leesbaarheid een aanrader voor professionals die meer willen weten over trauma, maar het mist soms enige nuance, en verbreding naar andere belangrijke populaties met trauma was fijn geweest.
Lisanne Koomen, aios psychiatrie, Utrecht