Hebben jonge vrouwen meer psychische klachten doordat ze vaker slachtoffer zijn van seksueel geweld?
Waarom dit onderzoek?
Tienermeisjes hebben een vijfmaal zo grote kans slachtoffer te worden van seksueel geweld als tienerjongens én ze hebben vaker last van internaliserende psychische klachten. Twee Britse auteurs onderzochten of het eerste deels verklarend is voor het tweede.1
Onderzoeksvraag
Wat zijn de effecten van het ervaren van seksueel geweld in de midden-adolescentie op de mentale gezondheid? En in hoeverre verklaren die de hogere prevalentie van psychische klachten bij meisjes?
Hoe werd dit onderzocht?
Data werden verkregen uit de longitudinale UK Millennium-cohortstudie van kinderen uit 19.243 gezinnen geboren in 2000-2002 in het Verenigd Koninkrijk. De auteurs keken naar de beschikbare informatie over seksueel geweld in de voorafgaande 12 maanden (waaronder aanranding en seksuele intimidatie) en mentale gezondheid op de leeftijd van 17 jaar met de Kessler Psychological Distress Scale.
Belangrijkste resultaten
De auteurs includeerden 5119 meisjes en 4852 jongens van 14-18 jaar. Zowel meisjes als jongens die seksueel geweld meemaakten (25,3% resp. 5,2%), rapporteerden frequenter een hoge mate van psychische klachten (RR: 1,65; 95%-BI: 1,37-2,00 resp. 1,55; 95%-BI: 1,00-2,40). Ook na correctie voor eerdere ervaringen met seksueel geweld en psychische klachten op de leeftijd van 14 jaar bleef dit effect waarneembaar. Op basis van hun bevindingen schatten de auteurs dat van alle mentale gezondheidsproblemen op 17-jarige leeftijd bij meisjes 14-18,7% en bij jongens 3,7-10,5% toe te schrijven zou zijn aan het ervaren van seksueel geweld.
Hoe zal dit onderzoek ons vak veranderen?
Hoewel een causaal verband moeilijk aan te tonen is, suggereert dit onderzoek dat de hogere prevalentie van internaliserende psychische klachten bij meisjes voor een deel verklaard kan worden door het vaker voorkomen van seksueel geweld. De bevindingen zijn dan ook een extra argument om preventie van misbruik bij jongeren hoog op de maatschappelijke agenda te houden. Ook in Nederland kan dit een stuk beter: een recent rapport toont namelijk dat 37,8% van de meisjes en 13,4% van de jongens van 15-17 jaar slachtoffer werden van seksueel geweld.2 Voor behandelaren onderstreept dit onderzoek het belang van traumasensitief werken wanneer een jongere psychische klachten krijgt.
literatuur
1 Bentivegna F, Patalay P. The impact of sexual violence in mid-adolescence on mental health: a UK population-based longitudinal study. Lancet Psychiatry 2022; 9: 874-83.
2 Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2017-2021. Den Haag Nationaal Rapporteur; 2022.
Authors
Lilian Kuipers
Sisco van Veen
E-mail: l.kuipers@dji.minjus.nl
Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met De Jonge Psychiater (www.dejongepsychiater.nl).