Samen beslissen in de zorg. Beter samenwerken ook als dat lastig lijkt
Een kort en handig boekje, zonder meer! Duidelijk en eenvoudig geschreven.
Wat biedt het? Een goede en praktisch bruikbare handleiding over hoe om te gaan met mensen binnen een hulpverleningscontext. Deze context is erg breed te interpreteren en hoewel dit boekje geschreven is met de blik op de geestelijke gezondheid, is het ook van toepassing binnen bijvoorbeeld de somatische zorg (eerste lijn, verpleegkunde), sociaal werk of arbeidsgeneeskundige context.
Vanuit de achtergrond van werken met mensen met (borderline-)persoonlijkheidsstoornissen biedt de auteur de basishandvatten om een correcte werkzame werkrelatie aan te gaan met mensen bij wie dat moeilijk is. Naast de waardevolle, heel praktische tips en tricks, biedt de auteur nuttige theoretische achtergrond over psychiatrische stoornissen, comorbiditeit, hechting en communicatiestijlen. Het geheel eindigt met een beschouwingen over het visiedocument medisch specialist 2015 (Federatie Medisch Specialisten), de zorgstandaarden ggz (Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz) en enkele handige zelfscoreformulieren om je eigen communicatiestijl en professionele houding beter in te kunnen schatten.
Voor wie? Niet voor psychiaters of psychiaters in opleiding. Die hebben dit normaalgesproken allemaal in de vingers. Wel is dit een handig boekje om te gebruiken in de praktijk of in de opleiding van professionals die regelmatig vanuit hun beroep een werkrelatie moeten opbouwen met mensen bij wie dit moeilijk is. Voor hen is dit een uitermate geschikt handvat. Het leest prettig en in heel korte tijd kan je dit praktisch toepassen.
Een klein puntje van kritiek: het ‘samen beslissen’ in de titel is verwarrend. Dit lijkt te verwijzen naar het concept shared decision making (gedeelde besluitvorming). Echter, daar heeft dit boekje niet echt mee te maken.
G. Dom, psychiater, Boechout