Hart voor herstel
Remke van Staveren heeft een tweede boek geschreven in de ‘hart’-reeks: Hart voor herstel. En hiermee levert ze wederom een waardevolle bijdrage aan een fundamentele discussie over hulpverlening met meer passie voor mensen (passie voor jij en ik) en voor het vak (psychische hulpverlening). De ondertitel maakt het overduidelijk: Werken aan een menswaardige ggz. En dus wijst het ‘hart’ uit de titel naar betrokkenheid en compassie. Hiermee ontwikkelt ze een alternatief voor de (therapeutische) afstand en de technocratisering die de kwaliteitsnorm is van de moderne ggz. Maar neemt ze expliciet geen afstand van professioneel handelen.
Van Staveren hoort bij de mensen die vinden dat het in de ggz anders moet. Ze wil niet enkel kritisch analyseren en verontwaardiging uiten, maar getuigt vanuit een praktijk over hoe het anders kan. Het gaat niet om de professionaliteit van de goeroe, maar om de deskundigheid van de lezer. Ze schreef het boek onder een motto van Obama: ‘I’m asking you not to believe in my ability to bring about change, but in yours’.
Innovatie in de ggz vraagt om een ‘reveil’ van veel mensen: cliënten, professionals en betrokkenen. Vernieuwing komt niet van een nieuwe therapie, maar van een nieuwe ‘mindset’. Deze heeft behoefte aan mensen die bewogen worden en gaan ‘bewegen’. En dit doet Van Staveren door inspiratie en hoop te zaaien. En wanneer dit zaad op goede grond valt, kan het gaan groeien. Dit boek bouwt hiermee aan een innovatieve gemeenschap voor een ‘nieuwe ggz’.
Hart voor herstel is een zelfhulpboek, boordevol inspiratie. Aan het woord is een clinicus die haar kennis met haar publiek deelt. In haar zoektocht komt ze bij verschillende mensen die eveneens proberen bij te dragen aan de noodzakelijke vernieuwing in de ggz. Ze haalt voor ons inspiratie op. Het staat ons vrij om het op te pikken. Sommige ideeën en praktische voorbeelden zullen een inspiratie zijn, andere zijn ver van mijn bed of passen niet bij je eigen affiniteiten, dan weer frist zij kennis op die je vergeten was of beschrijft ideeën die je morgen in de praktijk brengt. Hierdoor is Hart voor herstel ook een werkboek.
Het vraagt van de lezer 6 uren om het boek te verslinden. Daarna een mensenleven om het te realiseren. Een aanrader: laat het tot je doordringen.
P. Delespaul, psycholoog, Maastricht