Hoop doet leven. De 113Online Suicide Survival Guide
Zelfmoord, zelfdoding of suïcide; deze heeft een enorme impact en is het trieste eindpunt van een weg die steeds smaller is geworden. Mokkenstorm benadrukt dit in zijn inleiding en geeft aan dat het uitgangspunt van deze gids is om suïcide te voorkomen en dat die staat aan de kant van de hoop. Het is geen veroordeling van het gebeuren, maar er is begrip voor het feit dat het menselijk is om met suïcide bezig te zijn als je in de knel zit. Met deze opmerking benadrukt de auteur ook de inzet van de hulpverleners en vrijwilligers bij 113Online, een onlineprogramma gericht op zelfmoordpreventie in Nederland.
Het boek is opgebouwd uit 7 delen die elk een thema behandelen: zelfmoordgedachten, overleven, in vijf stappen weg uit de wanhoop, hulp zoeken, zorg voor je veiligheid en hoe help ik iemand overleven. Deel 7 heet ‘gereedschapskist’ en hierin wordt een aantal vaardigheden beschreven die helpend zijn in het omgaan met en het verlichten van suïcidaliteit.
In het boek komt een aantal voor mij zeer herkenbare kernbegrippen naar voren rondom de problematiek van suïcide en suïcidaliteit. Zo noemt Mokkenstorm dat er veelal sprake is van blikvernauwing bij mensen die op het moment van de crisis helemaal klem zitten. Met andere woorden: zij zien door allerlei factoren geen uitweg meer en kunnen geen andere oplossing meer vinden voor hun problemen. Daarbij noemt auteur nog een kernbegrip, namelijk pijn, het gevoel dat bij deze problemen meestal speelt; ondraaglijke pijn die tot wanhoop leidt. Dit sluit aan bij de nadruk die hij in de inleiding legt, dat men met deze gids duidelijk staat aan de kant van de hoop, dat er wel een uitweg is voor de situatie waarin men zich bevindt. Daarbij hoef je je gedachten over suïcide niet weg te stoppen. Geef jezelf het voordeel van de twijfel, beseffende dat het menselijk is dat je daarmee bezig kan zijn als je klem zit. Een goed uitgangspunt aangezien dit het gesprek over suïcide open houdt.
Samenvattend: dit is een praktisch en duidelijk boek dat ook een heldere omschrijving geeft hoe er bij 113Online gewerkt wordt en wat men kan verwachten. Het feit dat de auteur in het begin noemt dat er per jaar 1600-1700 mensen zich suïcideren, een toename ten opzichte van het aantal van 1500 dat in eerdere jaren wordt aangegeven, bewijst eens te meer het belang van deze voorziening en de daarbijbehorende survival guide!
E. Cijntje