Mindful ouderschap. Een praktische gids voor hulpverlening Mindful ouderschap. Werkboek voor ouders
Mindful ouderschap is een praktische handleiding voor clinici in een ggz-context die met ouders aan de slag willen gaan om ouderlijke stress aan te pakken. Het maakt ouders
bewust van hun automatische ouderlijke handelingen, geeft hun inzicht en de mogelijkheid die te veranderen.
Het handboek begint met een eerste deel over de theoretische en empirische achtergrond van mindful parenting. In dit deel staan Susan Bögels, hoogleraar Orthopedagogiek, en Kathleen Restifo, klinisch psycholoog, onder andere stil bij opvoedingsstress (met een evolutionaire blik) en bespreken de auteurs de (weliswaar beperkte) onderzoeksresultaten die ze behaalden met hun eerste groepen Mindful ouderschap.
Het tweede deel van het handboek beschrijft de praktische handleiding van de cursus Mindful ouderschap. Elke sessie wordt in een apart hoofdstuk besproken met een praktisch overzicht van de agenda met doelen van de sessie en de bijhorende tijdsindicatie per onderdeel tot concrete richtlijnen per bijeenkomst en eindigt met een huiswerkopdracht.
De cursus Mindful ouderschap bestaat uit 8 groepssessies en een terugkomsessie. Elke sessie heeft een aparte focus: automatisch opvoeden (sessie 1), opvoeden met een beginnersmind (sessie 2), als ouder weer contact maken met ons lichaam
(sessie 3), opvoedingsstress beantwoorden in plaats van erop te reageren (sessie 4), opvoedingspatronen en -schema’s (sessie 5), conflicten en opvoeden (sessie 6), liefde en grenzen (sessie 7) en mindful op weg door de opvoeding (sessie 8). Men raadt een groepsgrootte aan van 8 tot 16 ouders. Ouders kunnen als paar deelnemen, maar ook individueel.
Hoewel Mindful ouderschap een duidelijke en praktische gids is voor wie zelf aan de slag wil gaan, miste ik nog een aantal zaken. Daar waar Een praktische gids voor hulpverlening een duidelijke handleiding is, beperkt Werkboek voor ouders zich eerder tot een aantal hand-outs per sessie waarin de oefeningen sec beschreven staan. Bij het boek horen eveneens begeleide meditaties, ingesproken door Bögels, maar deze kon ik niet downloaden via de site van de uitgever.
De auteurs geven zelf in hun boek aan dat sommige ouders misschien meer gebaat kunnen zijn met een parent management training, maar komen niet verder dan een beschrijving dat vooral ouders die veel stress ervaren meer baat zouden hebben bij ‘Mindful ouderschap’. Een duidelijkere omschrijving van de doelgroep zou de clinicus beter kunnen helpen om een goede doorverwijzing te bieden.
Ondanks deze kanttekeningen is het boek wel een praktische handleiding voor wie stressreducerend wil werken met ouders, zonder de focus te leggen op hun opvoedingsvaardigheden.
I. Glazemakers