Zonder angst of zorgen. Verminder je piekeren stap voor stap
‘Zonder angst of zorgen’ kunnen leven, dat is waar dit zelfhulpboek de gereedschappen voor aanbiedt om zelf mee aan de slag te gaan. Doel is niet om te genezen van angsten, gepieker, stress en spanningen, maar wel om meer vertrouwen in en een positievere kijk op jezelf te krijgen en angsten en gepieker minder invloed op je leven te laten hebben. Stapsgewijs wordt geleerd hoe angst ontstaat en zich ontwikkelt, waardoor sommige mensen gevoeliger zijn voor angstproblemen en welke typen angstproblemen er zijn. Vervolgens worden via een cognitief en gedragsmatig model (met ontspanningsoefeningen, dagboekregistraties en exposure) de lichamelijke spanningsverschijnselen en angstige gedachten en het gepieker aangepakt. Knelpunten die men tegen kan komen in dit proces komen expliciet aan de orde. Tot slot volgt nog een onderdeel hoe met tegenslagen om te gaan.
De auteur is psychotherapeute bij het Oxford Cognitive Therapy Centre in Engeland met een duidelijke ervaring met de psychologische behandeling van patiënten met angst- en stressklachten. Deze praktijkervaring blijkt bijvoorbeeld ook uit de vele voorbeelden, waardoor dit boek de lezer direct aanspreekt. Verder zijn de sterke positieve en bemoedigende toon opvallend, zonder overmatig te zijn: heb compassie met jezelf, laat je niet uit het lood slaan door tegenvallers (dat betekent alleen dat je er nog niet aan toe bent), vraag hulp aan een vriend(in), ervaar met deze gereedschapskist welke strategieën jouw voorkeur hebben. Zeker voor mensen met angst- en stressklachten zal dit stimulerend werken.
Na al deze positieve punten nog enkele opmerkingen. Het hoofdstuk over hoe het komt dat sommige mensen gevoeliger zijn voor angststoornissen is wel erg kort door de bocht. Patiënten hebben hier altijd veel vragen en schuldgevoelens over en juiste ontmythologisering is nuttig. Verder worden er in het hele boek maar enkele regels aan medicatie gewijd en dan alleen als ‘kortetermijnoplossing’; dit komt niet helemaal overeen met de huidige behandelpraktijk en -richtlijnen. In het lijstje aanbevolen literatuur staan vooral Engelstalige boeken genoemd, terwijl er ook vele goede Nederlandstalige beschikbaar zijn. Verder missen een paar essentiële websiteverwijzingen, zoals die van het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie (Ned kad ) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Desondanks: aanbevolen om de patiënt als keuzemogelijkheid naast de andere zelfhulpboeken aan te bieden. Smaken verschillen tenslotte.
I. van Vliet