Anxiety disorders. A guide for integrating psychopharmacology and psychotherapy
In een nieuwe serie, Psychophamacology and Psychotherapy in Clinical Practice , met handboeken voor zowel de student als de practicus, is als eerste deze uitgave over angststoornissen uitgekomen. De kennis en de ervaring van de beide redactieleden beloven een goed leesbaar en praktisch boek. Hun motivatie voor dit boek was frustratie, schrijven ze in het voorwoord. Psychologie en psychiatrie hebben zich traditioneel onafhankelijk ontwikkeld en nu is de tijd gekomen om beide te integreren, uitgaand van een biopsychosociale benadering. Bij angststoornissen gaat het tenslotte om disfunctioneren in het hersenangstcircuit en dit wordt door vele factoren beïnvloed (erfelijke aanleg, opvoeding, karakter, levensgebeurtenissen en stress).
Na enkele algemene hoofdstukken over de achtergronden van angst en de biopsychosociale benadering volgen twee overzichtshoofdstukken over psychologische behandelingsopties en over de farmacotherapie van angststoornissen. In het tweede deel van het boek worden de verschillende angststoornissen separaat besproken. Aardige toevoegingen zijn de hoofdstukken over separatieangststoornis en de acute angststoornis, aandoeningen die in andere boeken over angststoornissen nogal eens ontbreken.
Naast het klinische beeld, de epidemiologie en het beloop bespreken de auteurs farmacotherapie (inclusief voedingssupplementen en kruiden), psychologische behandeling en de combinatie van beide, inclusief de voor- en nadelen van de verschillende opties. Een en ander wordt geïllustreerd met klinische vignetten. Omdat deze hoofdstukken door verschillende auteurs met een verschillende achtergrond geschreven zijn, liggen de accenten af en toe wat scheef. Ook valt de neiging op om medicatie te combineren of snel tot een combinatiebehandeling over te gaan, waarschijnlijk samenhangend met de Amerikaanse achtergrond van de auteurs. Verder ligt er een sterk accent op Amerikaans onderzoek, terwijl er ook heel veel Europees onderzoek beschikbaar is. Adviezen over de verschillende stappen conform een stepped-care behandelingswijze ontbreken grotendeels.
Ondanks deze kritische opmerkingen is de algemene indruk toch positief. Het boek is compact, prettig leesbaar en helder geschreven. De klinische vignetten met goede en slechte behandelingsuitkomsten en wat dan te doen, maken het voor de dagelijkse praktijk aansprekend. Ook de aan het eind van elk hoofdstuk in een kader genoemde Points to remember helpen om de belangrijkste punten te onthouden. In zijn beknoptheid geeft het een goed overzicht, waarbij de detaillering en de nuancering door de practicus waarschijnlijk niet gemist zullen worden. Dit eerste boek uit een nieuwe serie smaakt naar meer.
I. van Vliet