They’re still adding more pain on me’; psychische klachten na vreemdelingendetentie
Achtergrond Mensen zonder geldige verblijfsvergunning kunnen in Nederland in vreemdelingendetentie worden geplaatst om hen beschikbaar te houden voor uitzetting. Hoewel internationale literatuur laat zien dat vreemdelingendetentie negatieve effecten heeft op de psychische gezondheid, is er weinig bekend over ervaringen met vreemdelingendetentie in Nederland.
Doel In deze kwalitatieve studie beschrijven wij ervaringen van mensen die in vreemdelingendetentie hebben gezeten en gaan we na welke invloed deze hebben gehad op hun psychische gezondheid.
Methode We namen interviews af bij 9 patiënten die in behandeling waren voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij ARQ Centrum’45 en eerder in vreemdelingendetentie hadden gezeten. Interviews werden verbatim getranscribeerd, gecodeerd en thematisch geanalyseerd.
Resultaten De volgende hoofdthema’s kwamen uit de interviews naar voren: niet weten waar je aan toe bent, behandeld worden als crimineel, verwachting van bescherming in Nederland en hertraumatisering. Deze percepties leidden tot angst, uitzichtloosheid, schaamte, boosheid en suïcidaliteit. Veel deelnemers waren in isolatie geplaatst, wat hun psychische gezondheid had verslechterd.
Conclusie Vreemdelingendetentie werd door alle deelnemers als zeer ingrijpend ervaren en ging gepaard met psychische gezondheidsschade. Verbetering van de omstandigheden van detentie zou moeten liggen in meer duidelijkheid over de redenen en duur van detentie, een minder gevangenisachtig regime en het stoppen met isolatie in vreemdelingendetentie.