Gebruik van Triadekaart en invloed op de samenwerking met naastbetrokkenen
Achtergrond Er is consensus over het belang van het betrekken van naasten in de zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problematiek. Vanuit de naasten, hulpverlening en cliënten is er de vraag hoe dit op een goede manier vorm te geven.
Doel Vaststellen of de Triadekaart, een gespreksinstrument ontwikkeld om de rol van naasten in het contact te versterken, leidt tot betere samenwerking.
Methode Quasi-experimenteel onderzoek bij 12 woonzorgteams en 3 FACT-teams die met de Triadekaart gingen werken en 8 vergelijkbare woonzorgteams en 2 FACT-teams. Met dossieronderzoek en enquêtes verzamelden we informatie over gebruik van de kaart en de samenwerking bij invoering en een jaar daarna.
Resultaten De Triadekaart bleek spaarzaam te worden ingezet. Bij gebruik ervan, werd een breder scala aan onderwerpen besproken waaronder de behoeften van naasten zelf. Ook kregen cliënten een grotere rol bij de verdeling van taken. In teams waar aandacht was geweest voor de Triadekaart kwam bij meer cliënten het netwerk in beeld en sprak men elkaar ook vaker face-to-face.
Conclusie Aandacht voor de Triadekaart leidt tot beter bereik van naasten en, indien ingezet, tot inhoudsvoller contact. Daadwerkelijke implementatie van de Triadekaart blijkt echter problematisch en de beoogde positieve invloed op samenwerking en zorg daarmee nog gering.