Het ‘Engelse model’ in de ggz – a fairy tale?
achtergrond In Nederland is men voornemens om de bestaande diagnose-behandelcombinatie(dbc)-productstructuur en bekostigingssystematiek te vervangen door het zogenaamde Engelse model. Omdat gedachte- en besluitvorming zich vrijwel volledig in bestuurs- en beleidskringen hebben afgespeeld, is een inhoudelijke kritische analyse gewenst.
doel Bewust maken van de argumenten die in te brengen zijn tegen het Engelse model.
methode Beschrijven en analyseren van het Engelse clustermodel, het toewijzingsinstrument (de Honos, aangevuld met zes items) en de toepassing van het model in Engeland, en van de activiteiten die onder leiding van de Nederlandse Zorgautoriteit (nza) zijn en worden ondernomen ter introductie van het model in Nederland.
resultaten Aan het Engelse model kleven ernstige bezwaren. De belangrijkste zijn dat de ggz zichzelf tekortdoet door haar bekostiging los te koppelen van internationaal erkende en wetenschappelijk belangrijke classificatiesystemen zoals dsm, icd en icf. Daarnaast is de voorgestelde clustering definitorisch zwak en niet gebaseerd op overtuigende analyses. De Honos is een instrument om uitkomsten te meten en is ongeschikt om zorg toe te wijzen. Ten slotte wordt het model in Engeland vrijwel nergens als bekostigingssysteem gebruikt.
conclusie Wij roepen de Nederlandse ggz-professionals dringend op zich grondig te bezinnen op de voorgestelde introductie van het Engelse bekostigingssysteem.